Ας γίνουμε ευτυχισμένοι


    Η ευτυχία δεν είναι κάτι μόνιμο όπως έχουμε ξανά πει αλλά επιλογή. Οι επιλογές σου είναι εκείνες που θα σου φτιάξουν την μέρα ή θα σου χαλάσουν την εβδομάδα.
Και όταν λέμε επιλογές δεν εννοούμε τι θα φας το μεσημέρι ή που θα πας διακοπές, εννοούμε την επιλογή που κάνεις για το πως θα σκέφτεσαι και πως θα λειτουργείς στη ζωή σου. Ευτυχισμένος θα είσαι μέχρι κάτι να σου χαλάσει την διάθεση, όμως τι είναι αυτό το κάτι; Εδώ έρχεται η δική σου επιλογή και το ορίζει.

    Όλοι θα συμφωνήσουμε πως ένα πρόβλημα υγείας, οικονομικό ή οικογενειακό είναι δυνατό «κάτι» για να μας δημιουργήσει στεναχώρια και να ρίξει την ψυχολογία μας για αρκετό καιρό, συγκεκριμένα μέχρι να λυθεί. Και πάμε τώρα να διαφωνήσουμε.. Στην καθημερινότητά μας αυτό το «κάτι» είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ας μιλήσουμε όμως καλύτερα με ένα παράδειγμα. Περιμένεις το πρωί στη στάση να έρθει το λεωφορείο σου κρατώντας καφέ στο χέρι και όταν φτάνει και πας να μπεις κάποιος κατεβαίνει βιαστικά και σου ρίχνει τον καφέ, νευριάζεις τόσο πολύ που σου παίρνει ώρες να ηρεμήσεις.. άλλος στη θέση σου θα ανασήκωνε τους ώμους και θα σκεφτόταν πως δεν πειράζει, θα πάρει άλλον μόλις κατέβει. Όπως βλέπεις ήταν δική σου επιλογή να ξεκινήσει στραβά η μέρα σου με αυτό το γεγονός και δική του να μη του δώσει σημασία.

    Δεν είναι λίγες οι φορές που μεγαλοποιούμε γεγονότα και τα αφήνουμε να μας επηρεάσουν τόσο πολύ ώστε να φτάνουμε σε σημείο να μην είμαστε καλά και είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια. Ωστόσο εκτός από αυτή την συνήθεια υπάρχουν και άλλες σκέψεις που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν στόχο την μελλοντική μας εξέλιξη ή έτσι πιστεύουμε τουλάχιστον. Ίσως έχει έρθει η στιγμή να τις αναλύσουμε λίγο παραπάνω στο μυαλό μας και να αναρωτηθούμε αν όντως μας κάνουν καλό.

1. Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

Στην προσπάθεια σου να εξελιχθείς μπαίνεις στην διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους. Πιστεύεις πως αντιγράφοντας κάποιες κινήσεις τους μπορείς να γίνεις καλύτερος στην δουλειά σου, με τους φίλους σου ή με την οικογένεια σου. Η σύγκριση δεν είναι από μόνο του κάτι κακό γιατί βλέπεις και μια άλλη τακτική και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψεις, όμως πάντα πρέπει το κάθε τι να το προσαρμόζεις στην προσωπικότητα σου και στην δική σου ζωή, να το κάνεις δικό σου και όχι να σε καταπιεί.

2. Φοβάσαι τις αλλαγές 

Τρομάζεις να κάνεις μια νέα αρχή, ακόμα κι αν η τρέχουσα κατάσταση είναι χάλια. Φοβάσαι το καινούργιο ακόμα περισσότερο από την τωρινή κατάσταση και έτσι συμβιβάζεσαι, ενώ μέσα σου το ξέρεις πως δεν σου είναι αρκετό. Πρέπει όμως να ρισκάρεις στη ζωή σου και να μην μένεις στα λίγα επειδή φοβάσαι πως θα τα χάσεις όλα. Εξάλλου αν προσπαθήσεις για κάτι έχεις 50% πιθανότητα να το καταφέρεις, εάν όμως δεν το προσπαθήσεις θα έχεις ήδη χάσει.

3. Θες να έχεις πάντα τον έλεγχο 

Παρόλο που πολλοί επιθυμούν να ελέγχουν πλήρως τις ζωές τους, κάποιες φορές και τις ζωές των άλλων, κανείς δεν μπορεί να ελέγχει τα πάντα. Όσο σκληρά κι αν προσπαθείς, δεν έρχονται όλα όπως θα τα θέλεις. Έρευνες έχουν δείξει πως μόλις οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις είναι πέρα από τον έλεγχό τους, γίνονται πιο δεκτικοί σε όσα τους προσφέρει η ζωή.

4. Κατηγορείς παραπάνω απ’ όσο πρέπει τους άλλους

Όταν τα πράγματα πάνε στραβά είτε πρόκειται για τα εργασιακά, ή για άλλους τομείς, πάντα νιώθεις την ανάγκη να βρεις τι έφταιξε και να ρίξεις ευθύνες σε κάτι ή κάποιον. Έτσι όμως μένεις πίσω, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί και η κακή σου μέρα συνεχίζει να είναι κακή. Να το σταματήσεις μπορεί να είναι δύσκολο προσπάθησε όμως να μειώσεις την  συνήθεια αυτή και επικεντρώσου στην εύρεση λύσεων για να ξεφύγεις από την δύσκολη θέση στην οποία έχεις βρεθεί.

5. Δίνεις χώρο στις κακές επιρροές

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και επηρεαζόμαστε εύκολα από τους γύρω μας γιατί υιοθετούμε συνήθειες και αξίες όσων μας περιβάλλουν. Οι κακές φιλίες που μας κάνουν να είμαστε "λιγότεροι" από αυτό που μπορούμε, μας εμποδίζουν από την ευτυχία που αξίζουμε. Πρέπει λοιπόν να ξεχωρίζεις τις κακές επιρροές και να επιδιώκεις να έχεις δίπλα σου ανθρώπους να σε εμπνέουν και να σε οδηγούν να ζεις τη ζωή στο μέγιστο.

Γράφει η Άννα Πάντο






AfternoonSmilesTeam