2017 "ευχαριστώ"




 Χρόνια πολλά κι από μένα λοιπόν ! Είναι αλήθεια, το 2017 είναι πλέον ανάμνηση, ένας νέος χρόνος ξεκινά από σήμερα, μια νέα ευκαιρία να πετύχεις αυτά που ποθείς, ένας νέος αγώνας να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι, μια νέα προσπάθεια μείνεις πιστός σε όσα υποσχέθηκες στον εαυτό σου. Ελπίζω να περνάς όμορφα , να χαμογελάς, να φυλάγεσαι από το κρύο με ζεστούς ανθρώπους. Δεν ξέρω για σένα αλλά η Πρωτοχρονιά ήταν πάντα η αγαπημένη μου μέρα μέσα στο χρόνο. Είτε γιατί περίμενα τα δώρα του Άι Βασίλη σαν παιδί είτε για απολαμβάνω ένα από τα μεγαλύτερα δώρα σαν μεγαλύτερο παιδί , που δεν είναι άλλο από την αισιοδοξία και τη μαγεία του νέου ξεκινήματος.

  Όσο κι αν δεν σου αρέσουν τα κλισέ ή δεν συμφωνείς με εμάς τους πιο... γλυκανάλατους και ρομαντικούς η πρώτη μέρα του χρόνου είναι ιδιαίτερη , είναι ξεχωριστή, έχει αυτό το κάτι που την διαχωρίζει από τις άλλες. Εύκολα μπορείς να μελαγχολήσεις λίγο ωστόσο. Είναι η μέρα που δεν μπορείς παρά να κάνεις τον απολογισμό σου, να σκεφτείς για λίγο το πού βρίσκεσαι, πού θα ήθελες να είσαι, τι σου λείπει, τι θες πολύ αλλά δεν έχεις καθόλου. Δεν ξέρω αν είναι φύση μας να θέλουμε πάντα περισσότερα, να γινόμαστε καλύτεροι, να προχωράμε πιο ψηλά, πιο γρήγορα... αλλά φαίνεται ότι πολύ συχνά αγνοούμε ή ξεχνάμε να δίνουμε σημασία εκτός από αυτά που θέλουμε και σε αυτά που έχουμε ήδη, και πίστεψέ με, αυτά που έχεις και αγνοείς είναι πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζεις.

  Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο τυχερός είσαι στ' αλήθεια; Για αρχή, και μόνο το ότι διαβάζεις αυτό το άρθρο αυτή τη στιγμή σημαίνει ότι έχεις στη ζωή σου το προνόμιο να αγοράσεις μια ηλεκτρονική συσκευή, και να έχεις σύνδεση στο ίντερνετ. Όσο κι αν σου φαίνεται κάτι κοινό και τετριμμένο υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έστω και ένα πράγμα από αυτά που εσύ θεωρείς δεδομένα να είχαν στη ζωή τους θα έκλαιγαν από χαρά. Είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές αλλά μόνο μέρες σαν κι αυτή που σκεφτόμαστε ίσως λίγο παραπάνω καταλαβαίνουμε πραγματικά τι σημαίνει. Κοίταξε για μια στιγμή γύρω σου και άσε τα μάτια σου δουν πραγματικά αυτά που είναι μπροστά σου.

  Κατά πάσα πιθανότητα είσαι στον καναπέ σου, στην άνεση του σπιτιού σου, ενός σπιτιού που έχεις το προνόμιο να θεωρείς δικό σου, πριν λίγο ήπιες τον καφέ σου μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο χαζεύοντας τα δώρα που έλαβες και έδωσες, όχι μόνος σου αλλά με την παρέα των δικών σου ανθρώπων γύρω σου. Με τα χαμόγελά τους και τις συζητήσεις τους να κάνουν την γεύση του ακόμα πιο απολαυστική. Σε λίγο θα ετοιμαστείς για να συναντήσεις τους φίλους σου για τη βραδινή σας έξοδο ή τους συγγενείς σου για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ένα τραπέζι γεμάτο άφθονο φαγητό, ποτό, λαχταριστά γλυκά και τους ανθρώπους που αγαπάς να κάθονται γύρω του. Συνηθισμένα πράγματα έτσι; Ίσως και λίγο... βαρετά... Τα ίδια άλλωστε κάθε χρόνο... Και όσο χαζεύεις στα social media εύχεσαι να ήσουν κι εσύ σε ένα από αυτά τα εντυπωσιακά πάρτι με τα πανάκριβα μπουκάλια σαμπάνιας, να ταξίδευες στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο ή σε όποια άλλη μεγάλη φαντασμαγορική πρωτεύουσα και να έκανες την << τέλεια Πρωτοχρονιά>> . Γιατί άλλωστε να κάνεις συνέχεια αυτά που κάνουν όλοι ;

 Ξέρεις ωστόσο πόσο φανταστικό δώρο θα ήταν για κάποιον που πολύ δύσκολα βγάζει τα έξοδα του μήνα να μπορεί να περάσει το βράδυ του με μια μεγάλη παρέα σε ένα κέντρο, ένα μπαρ, ένα κλαμπ  φορώντας τα καινούρια του ρούχα και απολαμβάνοντας το ποτό του; Ξέρεις πόση χαρά θα έδινε σε κάποιον που δεν έχει οικογένεια ή φίλους κοντά του και αναγκάζεται να περνά αυτές τις μέρες μόνος του να μπορούσε έστω για μια στιγμή να βρεθεί μαζί τους , να ανταλλάξει μια κουβέντα ή να μοιραστεί μια κούπα καφέ. Μπορείς να φανταστείς πόση ευτυχία θα έδιναν σε κάποιον που δεν έχει σπίτι ή οποιοδήποτε μέρος να μείνει , η ζεστασιά του συνηθισμένου σαλονιού σου και τα λαμπάκια του δέντρου σου ; Έχεις την παραμικρή ιδέα πόσο μαγικό θα ήταν κάτι το τόσο απλό όπως το να σηκωθεί από τον καναπέ και να περπατήσει μέχρι την κουζίνα και να φάει ένα μελομακάρονο, θα ήταν για κάποιον που δεν μπορεί να περπατήσει; Έχεις τόσα πολλά αυτή τη στιγμή που απλά κάθεσαι στον καναπέ σου που κάποιος άλλος δεν θα μπορούσε παρά μόνο να φανταστεί.

  Γι' αυτό όσο θα κάθεσαι σε γιορτινό τραπέζι σήμερα πάρε μια βαθιά ανάσα και χαμογέλα. Κοίτα τους αγαπημένους σου, αυτούς που είναι εκεί και αλλά και αυτούς που είναι δίπλα σου αλλά πλέον μακριά σου, άσε τα μάτια σου να γεμίσουν αγάπη, και την καρδιά σου να γεμίσει ευγνωμοσύνη, τόση πολύ ευγνωμοσύνη που να σε κάνει να δακρύσεις. Και πες στη ζωή, στην τύχη, στο Θεό, ή οτιδήποτε άλλο πιστεύεις ένα μεγάλο, δυνατό ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής σου. Ευχαριστώ που είμαι ζωντανός, ευχαριστώ που είμαι υγιής , ευχαριστώ που δεν είμαι μόνος, ευχαριστώ που δεν πεινάω, που έχω ένα ζεστό κρεβάτι να κοιμηθώ το βράδυ, που μπορώ να κάνω σχέδια για το αύριο, που μπορώ να σφίξω τους δικούς μου ανθρώπους στην αγκαλιά μου, που μπορώ ακόμα να χαμογελάω. όχι μια φορά αλλά πολλές. 2017 φορές ευχαριστώ που είμαι ακόμα εδώ , και μπορώ να εκφράσω όλες ή κάποιες από αυτές τις ευχαριστίες. 

  Ότι άσχημο κι σου συνέβη την χρονιά που πέρασε έχεις ακόμα τόσα πολλά για τα οποία μπορείς να είσαι και πρέπει να είσαι ευγνώμων. Ο χρόνος όπως βλέπεις περνάει, δεν είναι άπειρος και είναι τόσο κρίμα να αφήνεις τις μέρες να κυλούν χωρίς να εκτιμάς και να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή γιατί καμία δεν θα γυρίσει πίσω. Να χαμογελάς λοιπόν, ακόμα κι αν δεν θες φρόντισε να θυμάσαι ότι πάντα έχεις λόγο να το κάνεις, να αγαπάς, να γελάς , να περνάς όμορφα, να κρατάς κοντά σου τους ανθρώπους σου,  να τους δείχνεις τι σημαίνουν για σένα με κάθε ευκαιρία. Να δουλεύεις για το στόχο σου, να αγαπάς τον εαυτό σου και να θυμάσαι ότι όσο άσχημα κι αν φαίνονται τα πράγματα είναι πάντα λίγο καλύτερα απ' ότι νομίζεις. 

  Καλή Χρονιά λοιπόν! Σας εύχομαι ένα 2018 γεμάτο επιτυχίες που θα σας πάνε πιο ψηλά και αποτυχίες που θα σας γεμίσουν μαθήματα. 


Γράφει, η Μαριαλένα Τσομπανάκη


AfternoonSmilesTeam